Hovězí žebra, hrudí
Marinované hovězí žebro (4 porce)
1 kg hovězího žebra s kostí, sůl, 2,5 lžíce kečupu, 2,5 lžíce hořčice, 2,5 lžíce olivového oleje, bílý pepř, 1 malá feferonka, 2 dl černého piva, 600 g kořenové zeleniny, bobkový list a nové koření

Hovězí žebro pomalu uvaříme do měkka spolu s bobkovým listem, novým kořením, solí a kořenovou zeleninou. Hotové maso dáme ještě teplé na noc do marinády umíchané z kečupu, hořčice, oleje, bílého pepře, feferonky a piva. Další den pak žebro pečeme 15 minut v rozpálené troubě (220 °C).
Podáváme s čerstvým chlebem a restovanou cibulí.
![]()
Pečené hovězí žebro
2 kg hovězího žebra, 2 ks cibule, 0,5 ks celeru, 1 ks mrkve, 0,5 ks česneku, 2 ks bobkového listu, 4 ks nové koření, 10 ks kuliček pepře, 1 lžička soli, 10 dcl vody
Omytá hovězí žebra vložíme do tlakového hrnce, přidáme sůl a koření. Necháme vařit asi 20 minut podle kvality masa, aby bylo skoro již měkké. Po vyjmutí z hrnce vložíme do pekáčku, kam přidáme zeleninu a vývar, který vznikl při vaření a veškeré koření. Necháme asi 50 minut péct do měkka. Vývar se musí vypéct jen do sosu.
![]()
Čínské houby s hovězím žebrem
Balíček čínských hub, 2 kousky hovězích žeber, sůl, pepř, česnek, cibule, 2 lžíce sádla či oleje, chilli paprička
V tlakovém hrnci uvaříme v mírně osolené vodě hovězí žebra. Po hodině vaření vyjmeme, vykostíme a odložíme bokem. Do horkého vývaru vysypeme čínské houby, neškodí ještě chvíli povařit. Je-li málo vývaru, přidejte vodu - houby musí být ponořené.
Hovězí žebro na houbách ( 4 porce )
600 g hovězího žebra, 1 cibule, lžíce sádla, sůl, kmín, lžíce hladké mouky, lžíce sušených hub.
Mírně tučné, vykoštěné žebro nakrájíme na kostky a v menším množství vody uvaříme. Cibuli na sádle do růžova osmažíme, vložíme maso, solíme, opečeme, přidáme kmín, podlijeme vývarem z kosti a do měkka dusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme a podlijeme. Přidáme odmočené houby, povaříme a dochutíme.
Podáváme s těstovinami
![]()
Hovězí žebro na houbách
600 g vysokého hovězího žebra, 3 lžíce oleje, 30 g slaniny, 1 malá cibulka, 2 zrnka pepře a nového koření, sůl, 1 lžíce hladké mouky, 200 g čerstvých hub, vývar na podlévání
Slaninu nakrájíme na kostičky a částečně rozškvaříme. Přidáme 2 lžíce oleje, nakrájenou cibuli, kterou lehce osmahneme. Vložíme očištěné osolené žebro a po obou stranách je trochu opečeme. Přidáme koření, trochu podlijeme a dusíme doměkka. Během dušení žebro obrátíme a podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou. Mezitím očistíme houby, žebro vyjmeme, šťávu necháme trochu vydusit, zaprášíme moukou a osmahneme. Potom podlijeme vývarem, dobře povaříme a hotovou šťávu procedíme. Do takto připravené šťávy vložíme podušené houby, naporcované žebro a ještě krátce podusíme.
Příprava v tlakovém hrnci: Postupujeme stejně. Podijeme 3 dl vývaru nebo vody, uzavřeme a dusíme asi 45 minut.
Podáváme s knedlíkem, vařenými brambory nebo rýží.
![]()